Translate

utorok, októbra 17, 2017

Nová kométa C/2017 T1 (Heinze)






MPEC 2017-U15 oznamuje oblav novej kométy C/2017 T1 HEINZE.Objavená na obervatóriu ATLAS-MIKO Mauna Loa - Havajské ostrovy MPC T08 astronómom A.Heizem.
Po uverejnení dráhových elementov na NEOCP som urobil follow-up astrometriu diaľkovo ovládaným ďalekohľadom iTelescope T24 MPC U69.Jasnosť pri pozorovaní okolo 18 mag.V súšasnosti sa nachádza v súhvezdí Hydra, kde urobí otočku a začne sa pohybovať severným smerom k súhvezdiu Raka.Koncom decembra 2017 a začiatkom januára 2018 vzdialenosť medzi kométou a našou planétou klesne pod 0.3 AU a jej jasnosť by mohla dosiahnuť 9 mag.Samozrejme to bude závisieť od momentálnej aktivity jadra kométy.
Medzi 20. decembrom až 10. januárom sa rýchlym pohybom presunie cez Raka, Rysa ,Žirafu až do Cassiopei.V maxime jasnosti okolo 5. januára bude cirkumpolárna v Žirafe a dúfajme, že jej jasnosť umožní pozorovanie aj malými ďalekohľadmi prípadne použitie triédrov.Koncom januára sa presunie na rannú oblohu a jej pozorovacie podmienky sa budú zhoršovať.V druhej polovici februára bude kométa z naších zemepisných šírok takmer nepozorovateľná.

Žiadne komentáre: