Translate

štvrtok, novembra 02, 2017

Medzihviezdny nomád A/2017 U1

NASA JPL

Každoročne objavia astronómovia na oblohe vďaka pokročilej pozorovacej technike desiatky nových komét a tisíce asteroidov - tento rok koncom októbra to bolo už 46 nových vlasatíc.Hlavnú zásluhu na tejto doslova explózii objavov majú observatória Pan-STARRS, Catalina a v poslednej dobe ATLAS - HKO Haleakala - fungujú doslova ako kombajny na kométy a asteroidy, tie sú práve primárne ich  cieľom - hlavne blízkozemské s potencionálnym ohrozením  našej Zeme..
Všetky patria do slnečnej sústavy a sú gravitačne viazané na našu centrálnu hviezdu - Slnko, či už ako členovia Jupiterovej rodiny komét, krátkoperiodické telesá, komety prichádzajúce z Kiuperovho pásu, prípadne z periférie Slnečnej sústavy - Oortovho oblaku.Dráhové elementy všetkých objektov hovorili jasnou rečou - všetky sú alebo do preletu okolo Slnka boli členmy nášho systému.
Všetko sa zmenilo 18. októbra 2017, keď pozorovatelia na observatóriu Pan-STARRS objavili teleso s podozrivou a extrémnou dráhou pôvodne považované za kométu a označené C/2017 U1 (Pan-STARRS).Ďalšie nové a predobjavové pozorovania potvrdili neobvyklý tvar dráhy objektu, ktorá je hyperbolická s e = 1.195.
Perihéliom teleso prešlo už 9. septembra vo vzdialenosti 0.25 AU, najbližšie k Zemi bolo 14. októbra 0.16AU.Rýchlosť telesa pri prechode perihéliom bola 88 km/s.Absolútna magnitúda 22.1 mag s albedom 0.15 určujú veľkosť telesa na asi 160 metrov.
Telesá gravitačne zviazané so Slnkom majú vo vzdialenosti okolo 200 AU rýchlosť rádovo v km/s, C/2017 U1 (Pan-STARRS) sa pohyboval rýchlosťou 26 km/s.Tento údaj z veľkou pravdepodobnosťou potvrdzuje medzihviezdy pôvod tohto neobyčajného telesa.Ďalším dôvodom pre tento fakt je aj prílet objektu so smeru od hviezdy Vega zo súhvezdia Lýra.Neďaleko sa totiž nachádza Apex - smer, ktorým sa pohybuje Slnko s celou Slnečnou sústavou a ten sa nachádza veľmi blízko v Herkulovi.
Práve Apex je najviac pravdepodobné miesto odkiaľ by sme mohli čakať prílet medzihviezdneho nomáda.A prečo?Istá paralela sa nám ponúka pri behu dažďom, najhustejší zhluk kvapiek - asteroidov je práve v smere kam sa pohybujeme - tak ako pri našom putovaní k Apexu.
25. októbra 2017 na observatóriu VLT - Very Large Telescope snímali tento objekt kvôli potvrdeniu alebo vyvráteniu kometárnej aktivity.Spracovanie získaných záberov ukázalo chýbajúcu kómu a stelárny vzhľad objektu.Tento záver bol príčinou premenovania kométy C/2017 U1( Pan-STARRS) na asteroid A/2017 U1, tým sa stal prvou kométou v histórii, ktorá bola preklasifikovaná z kométy na asteroid.Spektrografické pozorovania potvrdili jeho červené sfarbenie, dosť podobné niektorým objektom z Kuiperovho pásu.
V súčasnej dobe sa nachádza v súhvezdí Rýb a jeho jasnosť je za hranicou 22 mag. čo z neho robí objekt pozorovateľný iba najväčšími ďalekohľadmi.Presunie sa do Pegasa, kde budeme môcť pozorovať jeho pohyb nasledujúce tisícročia.


 Pohyb asteroidu na oblohe  v nasledujúci 18 rokoch.
     Guide9

Ak máte radi A.C.Clarka zaujímavé je, že celkom presne popísal podobnú udalosť vo svojom románe Stretnutie s Rámou, samozrejme v umeleckých intenciách,,,,,,,





Žiadne komentáre: